måndag 7 november 2011

Jims extraktbryggning #1

Då tänkte jag sammanfatta hur min fösta öl kom till och hur det blev med den.
Mellanmörk spraytorkad maltextrakt kokades i en aliminiumgryta tillsammans med humlesorterna Hallertauer Mittelfrueh och Aurora. Två humlesorter användes alltså.
Batch size: 10 liter
1.5 kilo maltextrakt
19 gram Aurora 8.5% alpha i 60 min
10 gram Aurora 8.5% alpha i 10 min
10 gram Hallertauer Mittelfrueh 4.7% alpha i 15 min
10 gram Hallertauer Mittelfrueh 4.7% alpha i 5 min
1dl. Citronkoncentrat som smaksättning runt en halvtimme innan kylning.
Jäst: #US05.

Denna öl gjordes innan vi hade vår fina kopparkylare så den kyldes ganska långsamt i badkaret.
Jästen blandades med lite vatten som kokats och kylts till rumstemperatur innan vi blandade det med vörten i jäshinken. Till kolsyresättningen satte vi 50g. socker i steriliserat vatten och blandade i jäshinken.

Eftersom det var första ölen jag gjorde var jag snabb med att prova den, bara några dagar efter flasktappning. Den var då söt och med en tydlig syrlig ton, men helt OK. Nu när den vilat ett tag på flaska så har den fått en trevlig humlearom men har fortfarande en tydlig syrlig smak, som Tim gärna kallar sur. Jag väljer att kalla den frisk. Hur som helst en trevlig lättdrucken öl som hamnade runt 6% ABV. Lite speciell i.o.m. citronen men inga direkta bismaker. Möjligen överanvände vi Starsan också, vilket vi använder som desinfektionsmedel.

Sen är tiden och jag ska uppdatera detta med nån bild, men god natt för nu /Jim

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar