lördag 5 november 2011

Dagen efter två portrar

Dagen efter att ha bryggt två portrar har man lärt sig bland annat:

-ska man mäska är det bäst att man har en termometer redo, annars tappar man tid på att cykla omkring efter en.
-Hellre mer malt och en större batch än tänkt, än för lite malt och folkölsporter som resultat(vi löste det med ett halvkilo mörkt maltextrakt på Julporter #1).
-Om man inte har smidig utrustning och förberedda recept bör man hålla sig till en mäskning på en dag, annars tar det tid.
-Guider och program som ger förslag på kryddning ska man inte följa blint. Vilket vi lyckligtvis inte heller gjorde.
-Har man en PH-mätare bör man ha en backup, d.v.s. PH-papper eller PH-pinnar. Eller ett extra batteri. Vi hade PH-papper.

Nu står i alla fall Julporter #1, och Julporter #2 och bubblar aktivt.
#1: Mindre kryddor och mindre alkohol, ~30 IBU. Osäker på mäsktempen men möjligen 65-66 grader.
#2 Mer kryddor och starkare, ~30 IBU. Mäsktemperaturen blev 68 grader som sjönk ungefär en(!) grad på 90 min.

Vi har inte bestämt oss än huruvida de ska på sekundär eller inte, eller om vi ska krydda nåt mer under lagring. Men minst en vecka är kvar innan vi gör något mer med dessa öl.

Trevlig helg /Jim

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar